Fanny

Een inclusieve theatervoorstelling van Theater Stap, Het Scheldeoffensief & de Roovers

‘Fanny’ is gebaseerd op ‘Le Petit Théâtre de Fanny Ruubier’ van Merel de Vilder Robier. Dit wreed en gruwelijk, lieflijk en bitterzoet liefdessprookje geeft op een zinderende manier weer wat er in het hoofd van een kwetsbaar meisje omgaat wanneer het in een grimmig milieu opgroeit.

“Vandaag weer heel den dag aan de balustrade gestaan. Vele geschreid en in d’ijlte getuft, gespogen, gespuwd. Hoeveel vurt water al onder die vurte brugge zien passeren, hoeveel fluimen al meegezogen? Hoeveel zweet en tranen mee naar de zee…”

Fanny is een meisje dat door de buitenwereld als ‘beperkt en anders’ wordt aanzien. Ze vertelt hoe moeilijk het was om op te groeien bij een oma die enkel haar zwaktes benadrukte en hoe ze door haar artistieke buurman Richard misbruikt werd. Tot ze de middernachtman ontmoet. Een man die haar door zijn tedere aanwezigheid de mogelijkheid geeft om het verleden achter zich te laten.

Wat Fanny meemaakt en innerlijk beleeft, wordt tijdens de voorstelling omgezet in tableaux vivants, expressionistische taferelen. Het publiek beleeft op die manier een kaleidoscoop aan gevoelens, impressies, bewegingen en klanken. Tot dus de middernachtman opdaagt en rust brengt…
Theatermakers Frank Dierens (Het Scheldeoffensief) en Luc Nuyens (de Roovers) creëerden eerder bij Theater Stap de theaterpareltjes ‘De Bank’ en ‘De Wereld’. Ook in ‘Fanny’ staan Dierens en Nuyens mee op scène, samen met de Gentse actrice Mira Bryssinck (o.a. ‘Tytgat Chocolat’) en spelers van Het Scheldeoffensief en Theater Stap.

Tekst: Merel de Vilder Robier
Van en met: Frank Dierens, Luc Nuyens, Mira Bryssinck, Julia Dierens en Kenneth Boven
Live muziek: Marc Bryssinck
Scenografie: Stef Stessel
Productie: Theater Stap, Het Scheldeoffensief, de Roovers

Lees hier de recensie van het Nederlands theaterplatform Theaterkrant.

Speeldata 2020-2021

Gent De Kazematten – 30 juli 2020 – 18u & 21u
Gent De Kazematten – 31 juli 2020 – 18u & 21u
Tongeren MoMenT – 8 augustus 2021 – 15u & 20u
Merelbeke Cultuurhuis – 15 september 2021 – 20u
Turnhout De Warande – 22 september 2021 – 20u15
Turnhout De Warande – 23 september 2021 – 20u15
Aarschot CC Het Gasthuis – 30 september 2021 – 20u

Speeldata 2022

Roeselare CC De Spil – 8 oktober 2022 – 20u30 (info en reservatie)