BAKCHANTEN


Dit voorjaar brengt NTGent het ALL GREEKS Festival. Samen met talrijke partners gaat ze aan de slag met niet één maar alle 32 (!) Griekse tragedies. De laatste tragedie in de rij wordt ‘Bakchanten’. Een verhaal over regels versus vrijheid, orde versus anarchie, mannelijkheid versus vrouwelijkheid.

Bacchus, vermomt zich als een ongewone vreemdeling en geeft een wild feest, vol primitieve schoonheid, extase en authenticiteit. Deze God daalt voor de gelegenheid van zijn berg af naar de Blaarmeersen, jawel, omringd door dansende volgelingen.

Thebes koning probeert deze losbandige zuippartijen, deze bacchanalen de kop in te drukken, maar gaat slotte aan zijn poging tot dwangorde ten onder.

Samen met multitalent Valentina Tóth, theatermakers Frank Dierens (Het Scheldeoffensief) en Kris Van Trier (Comp. Marius) zetten de bezoekers van Villa Voortman hun tanden in Euripides’ Bakchanten. Die oer-tragedie drijft de tegenstellingen op de spits tussen de ‘beschaafde’ tiran Pentheus en de ‘barbaarse’ god Dionysos, tussen rede en roes, orde en anarchie, en de patriarchale norm en wie of wat daarvan afwijkt.  De tragedie toont hoe geweld (in naam van ‘veiligheid’) nog meer geweld (in naam van ‘vrijheid’) uitlokt.

De voorstelling van Villa Voortman en Het Scheldeoffensief vertrekt van een swingend, uitgebeend script, ingedikt met spoken word, en opzwepende muziek en teksten van de Voortmannen. Bruut. Brutaal. Rauw. Van een radicale schoonheid. De voorstelling gaat door in de Blaarmeersen (Skichalet), waar een hek sinds kort de toegang afsluit voor ‘probleemjongeren’.

Van en met Frank Dierens, Valentina Töth, Kris Van Trier, de Voortmannen en de Scheldeoffensiefsters

Choreografie: Gytha Parmentier

Coproductie NTGent, Het Scheldeoffensief, Comp. Marius en Villa Voortman

Ihkv ALL GREEKS Festival

Première en enige datum 23 juni 2024 om 11u
Locatie: Blaarmeersen (Gent) – Skichalet
Meer info op de website van NTGent.

Affichebeeld: Lars Duchateau

Voeg je koptekst hier toe