Brut à l’Air

In het project BRUT à l’AIR slaan vier naburige Oost-Vlaamse gemeentes (Merelbeke-Oosterzele-Zottegem en Sint-Lievens-Houtem) en Het Scheldeoffensief de handen in elkaar. Over fysieke, verstandelijke, intergenerationele en gemeentegrenzen heen verbinden ze burgers rond de verbeelding van hun regionale erfgoed: de Balegemse steen. Het driejarige project mondt uit in een zomerse trilogie in openlucht: BRUT à l’AIR!

In elke gemeente starten we met BRUUT, een maandelijks inclusief theateratelier op zaterdagvoormiddag waarbij mensen met en zonder beperking (vanaf 12 jaar) samen op het podium staan. Elke BRUUT reeks werkt toe naar een toonmoment in de zomermaanden op een unieke plek in de gemeente, al dan niet gelinkt aan een lokaal cultureel evenement (Parkconcerten Oosterzele, Cultuurkaravaan Zottegem…). De toonmomenten van BRUUT zijn de bouwstenen voor het drieluik in wording. 

In het voorjaar 2021 gingen de ateliers voor het eerst door in Merelbeke.
In 2021-2022 verhuisden de BRUUT ateliers naar Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem. Meer info vind je via deze link.
In 2022-2023 gaan de BRUUT ateliers door in Zottegem ism cc Zoetegem. Meer info vind je via deze link.

Bekijk de AVS-reportage van het toonmoment in Moortsele via deze link.

Het artistieke proces wordt begeleid door theatermakers Frank Dierens van Het Scheldeoffensief en Jitse Huysmans van Collectief Elan(d). Zij laten de deelnemers ervaren hoe plastische kunstwerken groteske personages kunnen worden en een fantasierijk verhaal vertellen.

Een zeemeermin mijmerend op een rotsblok, een denkende man vertelt over zijn diepste, gruwelijkste dromen. We zien dansende kinderen rond het kadaver van een paard terwijl een dronken bachus met saters errond ons aanspoort om stevig te feesten. Intussen sleurt de God Atlas zijn gigantische wereldbol voort en fluistert hij ons geheimen toe over de toekomst.

Met de steun van Cera, de gemeenten Merelbeke, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem en de Vlaamse Overheid.