Brut à l’Air

A l’air is wat we zien, raden, verzinnen en ons voorstellen als we om ons heen kijken. In onze straat, onze buurt, zittend op het terras van een café of turend door een venster naar de buitenwereld. We krijgen de kans om anders te kijken naar de plek die we kennen: een park, een muur, een poort. Er zijn bewoners, bezoekers, passanten. De plek is een podium waar mensen samenkomen als het weer het toelaat. Tegen de oude stenen van een kerk verschijnen schaduwen, zweven impulsen voorbij van een reizend theater. De plek wordt een decor, de bomen een medespeler, het kerkorgel de soundscape. Ga even zitten, kijk en droom. Brut à l’Air is een inclusief theaterproject van Het Scheldeoffensief met de steun van Cultuurhuis Merelbeke, GC De Kluize Oosterzele, CC De Fabriek Sint-Lievens-Houtem, cc Zoetegem Zottegem en de Vlaamse Overheid. De openluchtvoorstelling is het resultaat van een driejarig bovenlokaal project waarin meer dan twintig mensen met en zonder theaterervaring deelnamen aan maandelijkse theaterateliers.Credits:

Regie en tekst: Frank Dierens en Jitse Huysmans

Spel: Jan Bouman, Matisse Cardon, Chantal Colpaert, Petra Degraeve, Annelies Delahaye, Mette Desmet, Julia Luna Dierens, Francis D’Hose, Karel De Buyzerie, Ankatrijn De Ceuleneer, Wiske De Nil, Roby De Waele, Evy Fouquaert, Nel Francois, Barbara Maene, Sandra Maes, Frank Martens, Marie Mons, Michiel Storme, Luc Van Autreve, Piet Van Gotha, Lucas Van Hijfte, Margot Van Hoorebeke, Gabria Vermeir, Sofie Verniers
Scenografie: Sam De Clercq

Kostuums: Inge Coleman
Affichebeeld: Danny De Lobelle

Productie: An Van den Bergh en Margot Van HoorebekeSpeeldata:
Vrijdag 1 september 2023 om 20u
Zaterdag 2 september 2023 om 20u
Zondag 3 september 2023 om 15uLocatie: 

Anthospark Merelbeke (bij OC Flora)
Pastoor Clausplein – 9820 Merelbeke

De locatie is toegankelijk voor rolstoelen. Er is een rolstoeltoegankelijk toilet.Tickets en reservatie: 12 euro (basistarief), 10 euro (kindertarief), UiTPAS kansentarief


In het project BRUT à l’AIR slaan vier naburige Oost-Vlaamse gemeentes (Merelbeke-Oosterzele-Zottegem en Sint-Lievens-Houtem) en Het Scheldeoffensief de handen in elkaar. Over fysieke, verstandelijke, intergenerationele en gemeentegrenzen heen verbinden ze burgers rond de verbeelding van het vallen en opstaan van de mens. Het driejarige project mondt uit in een zomers patchwork van de theatrale uithoeken die we samen hebben verkend. Het resultaat tonen we in openlucht: BRUT à l’AIR!

In elke gemeente starten we met BRUUT, een maandelijks inclusief theateratelier op zaterdagvoormiddag waarbij mensen met en zonder beperking (vanaf 12 jaar) samen op het podium staan. Elke BRUUT reeks werkt toe naar een toonmoment in de zomermaanden op een unieke plek in de gemeente, al dan niet gelinkt aan een lokaal cultureel evenement (Parkconcerten Oosterzele, Cultuurkaravaan Zottegem…). De toonmomenten van BRUUT zijn de bouwstenen voor de uiteindelijke voorstelling. 

Bekijk de AVS-reportage van het toonmoment in Moortsele via deze link.
Bekijk de reportage van OPENDOEK van onze openluchtvoorstelling in 2023 via deze link.

Met de steun van Cera, de gemeenten Merelbeke, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem en de Vlaamse Overheid